28.7.2017 Ölanti autolla

Tänään on sitten autoiltu, koko päivä. Ja koko Ölanti läpi, pohjoisniemestä eteläniemeen, länsireunaa alas ja itäreunaa takas ylös. Pituuttahan saarella on kuulemma sieltä pohjoisniemestä eteläniemeen 145 km ja leveimmillään saari on 16 km leveä.

Aloitettiin ensin kiertämällä pohjoisen lenkki, eli käytännössä katsomassa Norra udd ja Nabbelundin satama, ihan pohjoisosassa tie teki vain pienen silmukan ja sitten lähdettiinkin kohti etelää. Autosta kuului heti alkuun joku kummallinen ääni, varmaankin jarruista, Macki renkaita päivän aikana tunnusteli joka pysähdyksellä ja tarkkaili ääntä, mutta kasassa auto sentään päivän kesti! 😀

Bödassa pysähdyttiin aivan ihanassa leipomossa kahvilla. Kaffestuga, samassa paikassa siis kahvila ja leipomo. Myivät myös aamiaispaketteja, jos tämän olisi tiennyt, olisin jättänyt aamiaisen veneessä väliin. Hyvät cappuccinot ja pullat saatiin, mukaan ostettiin leipää ja keksejä.

Ajeltiin isoa tietä alaspäin. Oikeastaan koko saaren kiertää yksi iso tie, josta sitten joka niemennokkaan lähtee pieniä kärrypolkuja. Tien varrella oli todella paljon pieniä kyliä ja joka kylässä oli oma kirkko. Näin pikaisella, päivän läpileikkauksella sanottakoon, että uskomattoman paljon kirkkoja, karavaanareita ja leirintäalueita sekä tuulimyllyjä. Ja niin uskomattoman söpöjä pieniä taloja ja kiviaitoja! Mielettömän kaunista!

Poikettiin isolta tieltä etsimään uimarantaa, mutta vaikka ihan tuoreeseen turistikarttaan oli merkattu uimaranta, oli tiellä kuitenkin Privat-kylttejä, joten palasimme isolle tielle.

Puolen päivän aikoihin olimme Borgholmissa, jätimme auton parkkiin ja lähdimme tutustumaan kaupunkiin. Toki ihan ensimmäiseksi Borgholmissakin eksyimme satamaan ja kävimme vilkaisemassa, miltä Borgholmin satama näyttää. Ihan jos ei satuta purjehtimaan sinne, niin tiedämmepä ainakin. 🙂 Lounaaksi söimme silakkapihvejä rannassa, sellaisesta ruokakärrystä. Silakkapihvit oli hyviä, perunamuussi taisi olla mummonmuusia, mutta hintakin oli niin halpa, että annettakoon anteeksi. 🙂

Borgholmissa oli kuuma!! Alkoi olla jo ihan tukahduttavan kuuma, lapset vähän kitisivät kuumuutta ja minullakin iski päänsärky, joka kyllä onneksi helpotti särkylääkkeellä. Kävelimme kävelykatua läpi ja ihailimme taloja. Taas samanlaisia vanhoja, söpöjä taloja, kuin mitä koko saari on täynnä. Kaunis kaupunki. Borgholmin linna ja Solliden, eli se kuninkaallisten kesänviettopaikka, jäi meiltä välistä, nähtiin vain ohi ajaen ne. Porukka oli sen verran väsynyttä ja lapset kinusivat uimarantaa..

Seuraavaksi siis etsittiin ranta. Ekerumin leirintäalueella (yllätys, yllätys, taas yksi leirintäalue!) olikin tosi lapsiystävällinen ranta. Matalaa tosi pitkälle, molemmat lapset pystyivät huoletta uimaan käsipohjaa. Meidän lapsethan on aina ollut aika arkoja uimaan, vesi kylmää ja ilma kylmää. Mutta tänään innostuivat molemmat oikein kunnolla. Hyppivätkin laiturilta matalaan veteen. Lopuksi nostettiin vedestä kaksi tärisevää, mutta onnellista lasta.

Hedda nukahti autoon ja nukkuikin koko matkan eteläkärkeen asti. Saaren eteläosassa on iso luonnonsuojelualue, mutta me emme tänään lähteneet sinne patikoimaan. Siellä varmasti yksistäänkin patikoidessa saisi monta päivää kulumaan. Eteläkärkeen sen sijaan pysähdyimme ja nousimme autosta. Eteläkärjessä on siis Ottenbyn luonnonsuojelualue. Ja siellä aivan kärjessä on Långe Jan -majakka ja luontokeskus. Otteby on todella tärkeä etappi linnuille, joten luontokeskuksessa kerrottiin paljon linnuista. Suosikki oli lentosimulaattori, jossa itse sai käsiä heiluttamalla ja vartalon liikkeillä lennettyä pikkulintua Etelä-Afrikkaan. Majakkaan ei jaksettu kiivetä, olisi maksanut erikseen ja lisäksi eteläkärjessä tuuli tosi kovaa, joten en halunnut lasten kanssa lähteä ylös tuuleen seikkailemaan.

Paluumatkalle jatkettiin sitä isoa tietä, eli käännyttiin Ölannin itäpuolta kiipeämään pohjoiseen. Pysähdyimme Gräsgårdin satamassa, kartan mukaan siellä olisi saaren pittoreskein kalasatama. Koska ruoka-aika alkoi taas olla käsillä, päätimme kokeilla, löytyisikö kalasatamasta kalaa. Ja löytyihän sieltä! Satamassa tosin olivat veneet jo parkissa ja kalastajat viikonlopun vietossa, mutta mikäpäs muukaan sataman vierestä löytyi kuin leirintäalue! Ja grilli, jossa oli kalaruokia myynnissä. Ostettiin fish&chips ja olihan kyllä hyvää! Todella tuoretta kalaa! Ja taas todella halvalla! Kannatti poiketa! 😛 Ja satamakin oli toki kaunis.

Loppumatka oli kyllä kieltämättä aika lailla paluumatkaa. Porukka oli aika väsynyttä, lapsetkin katsoivat iPadilta videoita takapenkillä ja minäkään en enää ihan jokaista kirkkoa ja tuulimyllyä jaksanut kuvata. 🙂

Mukava päivä. Todellakin kannatti vuokrata auto ja ajella läpi Ölannin. Vaikka paljon ajettiinkin, tehtiin kuitenkin aika paljon ja aika pitkiäkin pysähdyksiä, eikä ole sellainen olo, että olisi vain istunut autossa koko päivän. Illalla Macki laittoi lapset nukkumaan ja minä kävin vielä katsomassa luonnon järjestämän näytöksen, auringon laskun mereen. Paljon oli ihmisiä rannalla sekä aallonmurtajalla, komea oli show!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s